EPS en brandveiligheid

De afgelopen tientallen jaren is er veel aandacht voor brandveiligheid in de bouw. Daarbij spelen bouwmaterialen vanzelfsprekend een grote rol. In dit document behandelen we de EPS-SE panelen.

Unisol gebruik

Unisol gebruikt voor haar producten al ruim 40 jaar EPS panelen die in een brandveilige SE-kwaliteit getest zijn volgens NEN-EN 13501-1 respectievelijk tot brandklasse B.

Betekenis SE

SE staat voor “self extinguishing”, oftewel “zelfdovend” en betekent dat het materiaal brandvertragend gemodificeerd is. De stof is een door het Ministerie van VROM erkende brandvertrager die volledig is opgenomen in de moleculaire structuur van het EPS.
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de brandvertraging gelijk blijft, ook na verwerking. Tevens is de oplosbaarheid in water verwaarloosbaar, waardoor uitloging niet optreedt.

Misvattingen

Over EPS-SE bestaan, bijvoorbeeld over het ontstaan van rook en de giftigheid van EPS-SE bij brand, misvattingen. EPS-SE panelen vertonen een totaal ander gedrag dan niet brandvertragend gemodificeerd EPS, zoals verpakkingsmateriaal. Als dit laatste wordt blootgesteld aan ontstekingsenergie krimpt EPS-SE weg van de hittebron, waardoor de kans op ontsteking sterk afneemt. De brandvertraging in de EPS-SE zorgt ervoor dat EPS-SE dooft wanneer de hittebron wordt weggenomen.

Waarvoor geschikt

EPS panelen zijn uitermate geschikt als isolatie om ruimtes te verwarmen en te koelen. Het product is een makkelijk te verwerken product en in veel gevallen kiest men voor producten met een kern van EPS-SE.
EPS-SE wordt echter niet als losse isolatie gebruikt, maar wordt in bouwconstructies waar brandveiligheidseisen gelden altijd omgeven door andere bouwmaterialen. Daarbij komt het isolatiemateriaal pas in aanraking met brand als de afwerking (staalplaat, rvs of een andere staalplaatsoort) is weggevaagd. Correct toegepast en verwerkt is EPS-SE niet van invloed op het ontstaan, of de ontwikkeling van een gebouwbrand.

De grote voordelen van een EPS Sandwichpaneel zijn onder meer:

  • Aantrekkelijk geprijsd met zeer uiteenlopende gebruiksmogelijkheden.
  • De panelen zijn sterk, makkelijk verwerkbaar en licht van gewicht.
  • De constante (hoge)isolatiewaarde blijft aanwezig in het paneel, ook na montage.
  • Het paneel is niet gevoelig voor vocht, rot of schimmel.
  • Het is een schoon product door de afgesloten cellen. Dit maakt het eenvoudig te bewerken en geeft geen irritatie doordat er geen vezels of stof vrijkomt.
  • Het paneel is duurzaam; heeft een lage milieubelasting en is volledig te recyclen.
  • Formaldehyde en (h) cfk – vrij 
  • Met de panelen kunnen grote overspanningen worden gerealiseerd, zonder gebruik van dure ondersteunende staalconstructies.
  • Het paneel is gemaakt van een vlam dovende kwaliteit.
  • Unisol heeft de mogelijkheid om de panelen met een speciaal zaagmachine te voorzien van afgeronde hoeken. Hierdoor krijgt het paneel een zeer maatvaste zaagsnede die niet gaat roesten en daardoor zeer gebruiksvriendelijk is.