27 maart 2023

Modulair bouwen met sandwichpanelen

Modulair bouwen wordt steeds populairder, vooral bij de bouw van industriële gebouwen. Door de hoge eisen die moderne bedrijven stellen aan hun gebouwen, bieden modulaire bouwmethoden een snelle en kosteneffectieve manier om aan deze eisen te voldoen.

Een belangrijk aspect van modulair bouwen is het gebruik van sandwichpanelen. In dit artikel bespreken we de voordelen van sandwichpanelen en de mogelijkheden die Unisol biedt voor het voorbewerken van deze panelen.

Voordelen van sandwichpanelen

De voordelen van sandwichpanelen ten opzichte van traditionele bouwmaterialen zijn duidelijk. Niet alleen zijn sandwichpanelen lichter en gemakkelijker te installeren, maar ze bieden ook betere isolatie en sterkte. Door het gebruik van bouwpanelen kan er bovendien flink worden bespaard op kosten en tijd, zonder dat dit ten koste gaat van het eindresultaat.

Bij Unisol zijn we bewust van de voordelen van sandwichpanelen. Met maatwerkproductie en het leveren van bouwpakketten met tekeningen, wordt het installeren van de panelen makkelijker gemaakt. De trend van modulair bouwen en prefab-elementen biedt veel mogelijkheden voor de bouwsector. Benieuwd naar ons complete aanbod? Neem dan contact op met een adviseur bij Unisol.

Sandwichpanelen: waarom zijn ze populair?

Sandwichpanelen zijn panelen die bestaan uit een kern van isolatiemateriaal, omgeven door twee lagen van verschillende bouwmaterialen. De kern wordt gemaakt van Expanded Polystyreen (EPS), steenwol of Polyisocyanuraat (PIR). De twee buitenlagen kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten materiaal, zoals metaal, hout of kunststof. Deze buitenlagen worden uitvoert in verschillende profileringen en zijn soms zelfs geperforeerd om de panelen geluidsabsorberend te maken.

Er zijn verschillende redenen waarom sandwichpanelen zo populair zijn in de modulaire bouw. Ten eerste zijn ze licht van gewicht, wat het transport en de installatie vergemakkelijkt. Ook zijn de panelen na de montage gelijk afgewerkt voor het doel van de ruimte en klaar voor gebruik. Dit maakt de constructie sneller en dus ook goedkoper. Ten tweede hebben sandwichpanelen een uitstekende isolatiewaarde, wat zorgt voor een energiezuinige constructie. Ten derde zijn sandwichpanelen duurzaam en hebben ze een lange levensduur. Na zo’n 30 of 40 jaar, aan het einde van het paneel zijn levensduur wordt de isolatiekern afgevoerd naar een verwerker die er nieuwe grondstoffen van maakt. De stalen buitenplaten worden afgevoerd naar een staalverwerker en de cirkel is rond!

Soorten sandwichpanelen voor modulaire bouw

EPS-panelen zijn een van de meest populaire kernmaterialen voor sandwichpanelen. Dit komt omdat EPS een uitstekende thermische isolatie biedt en een lichtgewicht kernmateriaal is. EPS-sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en worden vaak gebruikt in de bouw van koel- en vriescellen.

Steenwol sandwichpanelen zijn een andere optie voor kernmaterialen. Steenwol is een natuurlijk materiaal dat een hoge thermische isolatie biedt en ook een goede brandwerendheid heeft. Steenwol sandwichpanelen worden vaak gebruikt in de bouw van industriële gebouwen waar brandveiligheid een belangrijke rol speelt.

Geluiddempende sandwichpanelen zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen en isolatie te bieden in ruimtes waar geluid een probleem is. Denk hierbij aan slijp- en lascabines of verwerkingsruimten. De panelen zijn opgebouwd uit Q3-steenwol en afgewerkt met een 23% geperforeerde stalen plaat aan een één zijde en een standaard stalen huid aan de andere zijde.

PIR-panelen zijn een ander populair kernmateriaal voor sandwichpanelen. PIR heeft een hoge thermische isolatiewaarde en is een stijf materiaal dat een goede structuur biedt aan de sandwichpanelen. PIR-sandwichpanelen worden vaak gebruikt in de bouw van industriegebouwen waar hoge thermische prestaties vereist zijn.

Lees meer van onze artikelen

16 augustus 2023

Sandwichpanelen, veelgestelde vragen: Unisol geeft antwoord

Lees meer

26 juli 2023

Het zagen of snijden van Sandwichpanelen bij Unisol

Lees meer

23 juni 2023

Geluidsbeheersing op de werkvloer

Lees meer