25 april 2023

Wat zijn sandwichpanelen?

Wat zijn sandwichpanelen?

Sandwichpanelen zijn een populair bouwmateriaal dat bestaat uit twee metalen platen met daartussenin een isolerende laag. Deze panelen worden gebruikt voor de constructie van daken, wanden en plafonds van gebouwen en bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie. Er zijn verschillende soorten sandwichpanelen beschikbaar geschikt zijn voor specifieke toepassingen.

Soorten sandwichpanelen

Er zijn verschillende soorten sandwichpanelen geschikt voor specifieke toepassingen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de meest voorkomende soorten panelen:

*Bij Unisol produceren en leveren we EPS, PIR, steenwol, geluiddempend

EPS-sandwichpanelen

EPS-sandwichpanelen zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en worden vaak gebruikt voor de bouw van wanden, daken en gebouwen. EPS biedt een uitstekende prijskwaliteitsverhouding ten opzichte van andere paneelmaterialen. Voordelen van EPS sandwichpanelen zijn de constante isolatiewaarde, constructieve eigenschappen, het is een duurzame bouwoplossing en de grote overspanning die bereikt kan worden.

PIR-sandwichpanelen

PIR-sandwichpanelen zijn gemaakt van polyisocyanuraatschuim, een materiaal dat bekend staat om zijn uitstekende isolerende eigenschappen. PIR-panelen worden vaak gekozen wanneer er gebrek is aan ruimte, vanwege de dunnere isolatiedikte met een vergelijkbaar isolatiewaarde.

Steenwol sandwichpanelen

Steenwol sandwichpanelen worden vaak gebruikt voor de constructie van gebouwen vanwege hun uitstekende isolerende eigenschappen en duurzaamheid. Steenwol is een populair isolatiemateriaal omdat het bestand is tegen vocht en schimmel, en het is ook brandwerend en geluidsisolerend. Door de combinatie van deze eigenschappen zijn steenwol sandwichpanelen een populaire keuze geworden voor gebouwen die hoge isolatie-eisen hebben, zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen en industriële gebouwen.

Geluiddempende sandwichpanelen

Geluiddempende panelen zijn speciaal ontworpen om geluid te absorberen en te verminderen in een ruimte. Deze panelen kunnen zowel geperforeerd als ongeperforeerd zijn. Geperforeerde panelen hebben kleine gaatjes in het oppervlak om het geluid door te laten, terwijl de panelen zelf het geluid absorberen. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor gebruik in ruimtes zoals kantoren waar veel achtergrondgeluid is en spraakverstaanbaarheid belangrijk is. Ongeperforeerde panelen daarentegen zijn beter geschikt voor ruimtes waar muziek of andere geluidsbronnen worden geproduceerd, omdat ze het geluid absorberen en voorkomen dat het zich verspreidt naar aangrenzende ruimtes.

Voordelen van sandwichpanelen

Sandwichpanelen in het algemeen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bouwmaterialen, zoals metselwerk en beton. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

Uitstekende isolatie

Sandwichpanelen bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie, waardoor ze energie-efficiënte gebouwen mogelijk maken. De isolerende laag tussen de metalen platen voorkomt warmteverlies en warmteoverdracht, waardoor de verwarmings- en koelingskosten worden verlaagd.

Snelle en eenvoudige installatie

Sandwichpanelen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verwerken. Dit leidt tot een kortere bouwtijd en lagere bouwkosten, omdat er minder arbeid nodig is voor de installatie.

Veelzijdigheid

Sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, breedtes en lengtes, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen en bouwprojecten. De panelen kunnen ook worden aangepast aan specifieke ontwerpvereisten, zoals afgeschuinde panelen.

Duurzaamheid

Sandwichpanelen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. De metalen platen zijn bestand tegen corrosie en hebben weinig onderhoud nodig. De isolatielaag is bestand tegen vocht en schimmel, waardoor de panelen geschikt zijn voor vochtige omgevingen.

Toepassingen van sandwichpanelen

Sandwichpanelen worden veel gebruikt in verschillende soorten gebouwen, van industriële gebouwen tot woongebouwen. Hieronder volgt een korte beschrijving van enkele veelvoorkomende toepassingen:

Industriële gebouwen

Sandwichpanelen worden vaak gebruikt voor de constructie van industriële gebouwen, zoals fabrieken en magazijnen. De panelen bieden uitstekende isolatie en bescherming tegen de elementen, waardoor ze geschikt zijn voor de opslag van goederen en machines.

Commerciële gebouwen

Sandwichpanelen worden ook veel gebruikt voor de constructie van commerciële gebouwen, zoals kantoren en winkels. De panelen bieden een snelle en efficiënte bouwmethode en kunnen worden aangepast aan specifieke ontwerpvereisten.

Conclusie

Sandwichpanelen zijn een veelzijdig en duurzaam bouwmateriaal dat geschikt is voor verschillende toepassingen. De panelen bieden uitstekende isolatie-eigenschappen en kunnen snel en efficiënt worden geïnstalleerd, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor bouwprojecten van verschillende omvang en complexiteit.

Ben je op zoek naar een snelle levering sandwichpanelen van topkwaliteit voor bouwproject, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij bieden een breed assortiment sandwichpanelen van hoge kwaliteit die aan uw specifieke ontwerpvereisten voldoen. Neem vandaag nog contact op met een Unisol adviseur om meer te weten te komen over onze producten en diensten.

Lees meer van onze artikelen

16 augustus 2023

Sandwichpanelen, veelgestelde vragen: Unisol geeft antwoord

Lees meer

26 juli 2023

Het zagen of snijden van Sandwichpanelen bij Unisol

Lees meer

23 juni 2023

Geluidsbeheersing op de werkvloer

Lees meer