Industrialisatie van de bouw: prefab
De bouwsector maakt een grote verandering door en is steeds meer aan het industrialiseren. Prefabricatie (ook wel prefab) van bouwmaterialen in een fabriek of productiehal gebeurt al langer, maar nu wordt er steeds meer gewerkt met complete bouwcomponenten die op de bouwplaats samengevoegd worden. Een voorbeeld hiervan zijn de sandwichpanelen die gebruikt worden bij het bouwen gevels, muren en plafonds van bedrijfspanden en fabrieken.
Sandwichpanelen als alternatief
Deze sandwichpanelen zijn vaak zelfdragend en licht van gewicht, wat het installatieproces vergemakkelijkt. Doordat de panelen van tevoren zijn geproduceerd en enkel nog gemonteerd moeten worden, is er minimale overlast voor de omgeving. Ook als de reguliere bouw stil ligt vanwege weersomstandigheden of andere factoren blijft het werken met dit soort elementen mogelijk. Hierdoor kunnen in korte tijd grote bouwprojecten neer worden gezet, wat weer resulteert in lagere bouwkosten.
Prefab sandwichpanelen: Voordeel voor iedereen
De voordelen van prefab bouwen met sandwichpanelen zijn niet alleen gunstig voor de bouwer. Ook de consument profiteert van deze ontwikkeling. Doordat er al in de concept- en ontwerpfase geanticipeerd kan worden met specifieke wensen van de opdrachtgever; een scheidingswand of geluiddempende materialen, kunnen deze worden meegenomen in de productie van de sandwichpanelen. Dit resulteert in een snellere installatie en een eindproduct op maat.
Een ander voordeel van prefab bouwen is dat het meer neigt naar assembleren dan naar traditioneel bouwen. Het bouwproces is meer geïndustrialiseerd en er wordt gewerkt met hoogwaardige machines en producten die tijdens het productieproces verschillende kwaliteitstesten worden ondergaan. Dit resulteert in een hoge klanttevredenheid en een relatief vlotte afhandeling.
Met sandwichpanelen bouwen aan de toekomst
In het kort, prefab bouwen met sandwichpanelen biedt een aantal belangrijke voordelen. Het maakt het installatieproces makkelijker en sneller, resulteert in lagere bouwkosten. Daarnaast worden ook de reisbewegingen van bouwers en bouwmaterialen verkleint, wat de uitstoot van Co2 ten goede komt.
Deze ontwikkeling is een belangrijke stap in de industrialisatie van de bouwsector en zal naar verwachting steeds meer toegepast worden in de toekomst.